Visst jobbar kvinnor för lite! Detta gäller naturligtvis inte alla kvinnor, men det gäller för huvuddelen av de kvinnor som funnits på de svenska arbetsplatser jag arbetet på. Eftersom huvuddelen varit i åldern 25 - 45, den tid då allt skall hinnas med, kanske det finns naturliga förklaringar. Men varför accepteras kvinnors motiveringar för att slippa undan, medan män förväntas arbeta enligt anställningsavtalet? Man kan naturligtvis säga att kvinnors män borde ta större ansvar, men mina iakttagelser gäller såväl singelkvinnor, kvinnor som lever i relationer med eller utan barn, män i relationer med eller utan barn och singelmän. Singelkvinnorna smiter ofta undan för att det är något i deras liv som är jätteviktigt, det kan exempelvis vara att gå på en danskurs eller att få tid över med väninnorna. Jag har ofta ställt mig frågan om barn måste vara hemma från skola och dagis bara för att mamman vill ha lite ledighet för att hinna med sådant som hon tycker är viktigt. Vad skulle hända en man som lät sina barn stanna hemma för att han skulle tvätta och vaxa bilen, eler måla huset, klippa gräsmattan, utrusta båten, etc...? Men kvinnor kunde låta barnen stanna hemma för att de skulle städa, tvätta och baka, läsa böcker - och ingen reagerade. Jag har en idé (det kommer fler), om alla fick en extra semestervecka och hälften av frånvarotiden från jobbet drogs av från semestern tills det återstår 4 veckor, då tror jag att mycket frånvaro skulle försvinna och det skulle kanske också göra att kvinnor och män blev mera jämlika på arbetsmarknaden. Ibland klagas det på att kvinnor får lägre pension än män. Men om kvinnorna arbetade lite extra efter menopausen så skulle troligen pensionerna bli ungefär desamma. Varför skulle vi inte kunna ha en jämställdhetsreform som gick ut på att män och kvinnor ska ha lika många år som pensionärer? Som det är nu har ju kvinnor mycket mera tid som pensionärer och det är män som arbetar ihop det extra de får. Jag tycker att det är rimligare att räkna efter hur mycket män respektive kvinnor totalt får utbetalt i pension, månadspensionen är inget rättvisande mått. Därför tycker att det inte bara är mellan 25 - 45som "allt" skall ske, kvinnor kan arbeta även efter 45!
1 kommentar:
Visst jobbar kvinnor för lite! Detta gäller naturligtvis inte alla kvinnor, men det gäller för huvuddelen av de kvinnor som funnits på de svenska arbetsplatser jag arbetet på. Eftersom huvuddelen varit i åldern 25 - 45, den tid då allt skall hinnas med, kanske det finns naturliga förklaringar. Men varför accepteras kvinnors motiveringar för att slippa undan, medan män förväntas arbeta enligt anställningsavtalet? Man kan naturligtvis säga att kvinnors män borde ta större ansvar, men mina iakttagelser gäller såväl singelkvinnor, kvinnor som lever i relationer med eller utan barn, män i relationer med eller utan barn och singelmän. Singelkvinnorna smiter ofta undan för att det är något i deras liv som är jätteviktigt, det kan exempelvis vara att gå på en danskurs eller att få tid över med väninnorna. Jag har ofta ställt mig frågan om barn måste vara hemma från skola och dagis bara för att mamman vill ha lite ledighet för att hinna med sådant som hon tycker är viktigt. Vad skulle hända en man som lät sina barn stanna hemma för att han skulle tvätta och vaxa bilen, eler måla huset, klippa gräsmattan, utrusta båten, etc...? Men kvinnor kunde låta barnen stanna hemma för att de skulle städa, tvätta och baka, läsa böcker - och ingen reagerade.
Jag har en idé (det kommer fler), om alla fick en extra semestervecka och hälften av frånvarotiden från jobbet drogs av från semestern tills det återstår 4 veckor, då tror jag att mycket frånvaro skulle försvinna och det skulle kanske också göra att kvinnor och män blev mera jämlika på arbetsmarknaden.
Ibland klagas det på att kvinnor får lägre pension än män. Men om kvinnorna arbetade lite extra efter menopausen så skulle troligen pensionerna bli ungefär desamma. Varför skulle vi inte kunna ha en jämställdhetsreform som gick ut på att män och kvinnor ska ha lika många år som pensionärer? Som det är nu har ju kvinnor mycket mera tid som pensionärer och det är män som arbetar ihop det extra de får. Jag tycker att det är rimligare att räkna efter hur mycket män respektive kvinnor totalt får utbetalt i pension, månadspensionen är inget rättvisande mått. Därför tycker att det inte bara är mellan 25 - 45som "allt" skall ske, kvinnor kan arbeta även efter 45!
Skicka en kommentar